dimarts, 9 d’octubre del 2012

Alerta: DGT

Existeixen suficients indicis per sospitar que algunes de les proves utilitzades per la Direcció General de Trànsit per controlar l'ús de drogues per part dels conductors no distingeixen bé entre un consum recent i el consum en les 24-48 hores prèvies. 

                                  

L'altre dia em va parar la Guàrdia Civil i em van fer un test de drogues. Hi havia fumat la nit anterior abans d'anar a dormir i la prova me la van fer a les deu del matí. Digues positiu encara que no anava sota els efectes del cànnabis. Què puc fer? - Víctor.

Aquest estiu la Direcció General de Trànsit (DGT) ha llançat una campanya per perseguir les persones que condueixen sota els efectes de les drogues. El 9 de juliol, el Ministeri d'Interior informava de la realització de "controls preventius de drogues a la carretera". Deu dies després emetia una nota de premsa en què informava que "un de cada dos conductors que presentava algun tipus de simptomatologia havia donat positiu".

Manca de validació dels instrumenst utilitzats

Conduir un vehicle sota els efectes d'un psicoactiu és una situació en la qual es pot posar en risc a altres. Per aquest motiu sembla raonable posar en marxa mesures que evitin que terceres persones es vegin perjudicades per una conducta irresponsable. Però aquest tipus d'actuacions s'han de fer amb totes les garanties, i en el cas que ens ocupa hi ha alguns punts foscos.

En els controls d'alcoholèmia estan clarament validats els instruments i tècniques que permeten determinar si una persona condueix sota els efectes d'una substància. No obstant això, les pàgines web del Ministeri de l'Interior, la DGT o el Pla Nacional sobre Drogasno faciliten informació clara sobre els mètodes de detecció de psicoactius, la seva validesa, fiabilitat, taxes de falsos positius i falsos negatius ...

Existeixen suficients indicis per sospitar que algunes de les proves utilitzades no distingeixen bé entre un consum recent i el consum en les 24-48 hores prèvies. 

Un recurs davant aquest tipus de multes pot tenir forces possibilitats de prosperar.

També crida l'atenció que el focus de la informació s'hagi centrat en algunes substàncies il · legals (cànnabis, cocaïna i amfetamines), sense fer cap reflexió sobre les persones que condueixen sota els efectes de benzodiazepines, antidepressius, antihistamínics i altres fàrmacs legals que poden afectar a la conducció. Una campanya destinada a conscienciar a metges i pacients d'aquest perill probablement sigui més eficient que transmetre idees exagerades i alarmistes.

Perquè, segons xifres de la pròpia DGT, només el 1,8% del total dels controls d'alcoholèmia que es van realitzar en l'últim any van donar un resultat positiu, el que contrasta amb el 56% de positius a drogues il · legals en la primera setmana del mes de juliol. En la seva compareixença, el ministre de l'Interior felicitava a la Guàrdia Civil pel seu "ull clínic".

Font: DiagonalPeriodico.net  via sobredrogues.net
Article de Ferran Caudevilla (Metge i expert en Drogodependències)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada